'Afrika moet antihomowetten schrappen'
Afrikaanse landen moeten hun antihomowetten afschaffen, omdat ze gevaarlijk zijn. Dat stelt Amnesty International in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie dinsdag publiceerde. Momenteel is homoseksualiteit in 38 van de in totaal 49 landen ten zuiden van de Sahara een misdaad waar wettelijke straffen op staan. In vier van die landen kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen.
Homofobie in Afrika kent zijn oorsprong in de koloniale tijd. Vroeger accepteerde de Afrikaanse bevolking seksuele banden tussen man en man of vrouw en vrouw. Westerse machten hebben Afrikanen tijdens de kolonisatie echter aangemoedigd om seksuele uitingen tussen hetzelfde geslacht te hekelen. De overheersende machten stelden wetboeken in, waarin onder meer bepalingen over seksueel gedrag stonden. Deze wetten kunnen worden beschouwd als de eerste antihomowetten in Afrika.
Momenteel worden homo's en lesbiennes maar in enkele landen in Afrika geaccepteerd. Zuid-Afrika kent een grondwet die vrijheid biedt voor seksuele oriëntatie en voerde in 2006 het homohuwelijk in. Desondanks registreerde Amnesty zeven dodelijke verkrachtingen van homoseksuelen in het land in 1 jaar tijd. Waarschijnlijk is dit aantal hoger.
Het rapport 'Making Love a Crime' analyseert de invloeden van de antihomowetten op homoseksuelen in deze landen. Hieruit blijkt dat mensen regelmatig worden gearresteerd. Ze krijgen vaak een celstraf van 3 jaar zonder proces. In Kameroen worden er volgens Amnesty dagelijks mensen gearresteerd op een ,,homoseksueel" uiterlijk. Nigeria voerde in mei een antihomowet in waardoor homo's en lesbiennes een celstraf van 14 jaar kunnen krijgen. Uganda is sinds 2009 bezig met het invoeren van een wet die de doodstraf voor homoseksuelen mogelijk maakt. Dit is in Mauritanië, in het noorden van Nigeria, zuiden van Somalië en in Sudan al het geval. De wetten zijn omstreden en leiden tot protesten in het Westen.