Moldavië wil hulp tegen separatisten

Het parlement van Moldavië wil dat de landen die bemiddelen in het conflict met de afscheidingsbeweging in Transnistrië de separatisten afhouden van verdere gebiedsuitbreiding. Vorige week besloot de Transnistrische leider Jevgeni Sjevtsjoek dat nog eens acht Moldavische dorpen tot Transnistrië behoren. Volgens Sjevtsjoek gaat hij er alles aan doen deze aan de opstandige grensregio toe te voegen.

Vrijdagavond drong het Moldavische parlement er bij de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op aan 'de situatie in Transnistrië met politieke en vreedzame middelen op te lossen en de democratische (...) beginselen te eerbiedigen'.

Het sterk pro-Russische Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië omdat het bang was dat de regering in Chisinau hereniging met Roemenië wilde nastreven. Moldavië maakte, tot het in 1940 werd geannexeerd door de Sovjet-Unie, deel uit van Roemenië. De onafhankelijkheid van de grensstreek tussen Moldavië en Oekraïne, die voornamelijk door Oekraïners en Russen wordt bewoond, is slechts door Rusland erkend.