Ruim miljoen Brazilianen de straat op

Meer dan een miljoen Brazilianen zijn donderdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering. De demonstranten eisen dat de overheid de dienstverlening verbetert en dat er een eind wordt gemaakt aan corruptie. In een aantal steden liepen de betogingen uit op geweld en de politie zette traangas, pepperspray en rubberkogels in om een eind te maken aan de protesten.

In de deelstaat Sao Paulo kwam een betoger om het leven toen een man met zijn auto inreed op een groep betogers. De bestuurder van de auto was naar verluidt woedend omdat hij door de protesten niet door een straat kon rijden.

In Rio de Janeiro, waar naar schatting rond de driehonderdduizend mensen op de been waren, gingen groepen overwegend jonge mannen met de oproerpolitie op de vuist. Ook vreedzame betogers kregen het te verduren toen de politie traangas en pepperspray inzette. Er vielen zeker veertig gewonden.

Een van de gewonden was de 26-jarige Michele Menezes, die door een traangasgranaat werd geraakt. Ze liep door de ontploffing van de traangasgranaat verwondingen op aan haar armen en benen. "Ik ging weg bij een vreedzaam protest en het waren geen gangsters die me aanvielen, maar de politie zelf", zei ze.

In Brasilia had de politie grote moeite te voorkomen betogers optrokken naar het ministerie van buitenlandse zaken. Er werd een klein brandje gesticht bij het gebouw. Ook andere gebouwen in de hoofdstad moesten het ontgelden. Ook daar greep de politie naar traangas en rubberkogels in een poging de betogers uiteen te drijven.

Ook in de steden Belem, Porto Alegre, Campinas en Salvador was het onrustig.