Drugshandelaren hacken containerterminals

Drugshandelaren hebben in de haven van Antwerpen twee containerterminals gehackt. Via de websites van de terminals konden zij de locatie en de verplaatsing van containers manipuleren. Chauffeurs van de organisatie waren zo in staat de containers als eerste op te halen. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Ook wisten de criminelen de computers van verschillende Belgische expediteurs en rederijen te kraken. Zowel door het sturen van kwaadaardige software via e-mails als via inbraken waarbij keyloggers, apparaten die toetsaanslagen vastleggen, werden geplaatst. De e-mails waren afkomstig van een Nederlands IP-adres.

De afgelopen weken zijn in België en Nederland verschillende verdachten aangehouden. Zo zitten in België twee ict-specialisten vast. De twee hebben een aantal bekentenissen afgelegd. In Nederland werd een van de verdachten slapend aangetroffen, met een doorgeladen pistool onder zijn kussen.

De bende hield zich volgens justitie bezig met de grootschalige import van harddrugs. Via de Antwerpse haven smokkelden ze cocaïne en heroïne naar Nederland. De drugs zaten onder meer verstopt in containers met hout en bananen.

Vermoedelijk waren de verdachten ook betrokken bij een drugstransport vanuit Colombia naar Nederland.