Kabinet scoort een magere 4

Het aantal mensen dat nog vertrouwen heeft in de regering is nog verder gedaald. Ruim tweehonderd dagen na de start van het kabinet is het rapportcijfer gezakt van een 5 naar een 4. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Vooral het vertrouwen binnen de PvdA is hard gedaald met bijna twee volle punten naar een 4. Verder zijn ook kiezers die bij de partij zijn weggelopen negatief. De score in deze groep is nog maar een 2,9. VVD-stemmers blijven nog redelijk positief. Zij geven het kabinet een 7. Verder zijn vooral PVV'ers en SP-kiezers negatief met cijfers van respectievelijk een 1,8 en een 2.

Het vertrouwen in het kabinet onder jonge kiezers is in vergelijking met oudere stemmers hoog. Ook hoogopgeleiden geven de regering een hogere waardering ten opzichte van laagopgeleiden.

In de peiling verliest de coalitie overigens opnieuw een zetel. VVD en PvdA scoren met 39 zetels nu de laagste score sinds de verkiezingen en verliezen samen meer dan de helft van alle zetels die negen maanden geleden zijn behaald. De PvdA staat nu op zeventien zetels, de VVD krijgt er net als vorige week 22. 50Plus profiteert en staat nu op elf.

Rutte noemde het huidige kabinet onlangs nog 'het beste kabinet sinds de tweede wereldoorlog'.