Nederlanders delen oordeel Rutte over kabinet niet

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is het niet eens met het oordeel van premier Rutte over het huidige kabinet. Rutte zei vrijdag dat het kabinet een van de beste sinds de Tweede Wereldoorlog is. Slechts tien procent van de bevolking is het met hem eens, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Rutte deed zijn weinig bescheiden uitspraak vrijdag op het congres van de VVD in Maarssen. Van de ondervraagden is 81 procent het niet met hem eens. Negen procent heeft geen mening of geen antwoord gegeven.

Zeventien procent van de ondervraagden ziet het kabinet-Kok 1, het eerste Paarse kabinet, als sterkste kabinet sinds de oorlog. Vooral kiezers van PvdA en D66 vinden dat. VVD-kiezers noemen het kabinet-Balkenende 2 en CDA-kiezers vinden het eerste kabinet-Lubbers het sterkste kabinet. PVV-kiezers vinden het kabinet-Rutte 1 het sterkst.

Wim Kok en Ruud Lubbers worden gezien als beste naoorlogse premiers (beiden zeventien procent). Premier Rutte staat met zeven procent van de stemmen op plek vijf, na Willem Drees en Joop den Uyl.

In de zetelpeiling blijft de VVD deze week stabiel op 24 zetels. De PvdA levert er twee in en komt uit op achttien. De PVV krijgt er een zetel bij en heeft er nu 28, waarmee de partij nog altijd de grootste is. Ook de Partij voor de Dieren boekt een winst van een zetel. Verdere verschuivingen zijn er niet. De SP blijft staan op 22 zetels en het CDA op veertien. D66 heeft er zeventien, de ChristenUnie zes en GroenLinks vier.