Merkel belooft hulp na overstromingen

Duitsland heeft dinsdag duizenden militairen ingezet om lokale overheden te helpen het hoofd te bieden aan de wateroverlast in het zuiden en oosten van het land. Bondskanselier Angela Merkel bezocht de getroffen gebieden en zegde honderd miljoen euro aan federale steun toe. Bij een bezoek aan Passau aan de grens met Oostenrijk verklaarde Merkel dat de schade omvangrijker lijkt dan bij de overstromingen in 2002.

Bij de overstromingen in Duitsland, Oostenrijk, de Tsjechische Republiek en Zwitserland zijn zeker acht mensen omgekomen, terwijl negen worden vermist. De overstromingen zijn veroorzaakt door zware regenval.

In Duitsland zijn nu vierduizend militairen ingezet, naast tweeduizend leden van de federale rampendienst en zes agenten van de federale politie. Zij helpen dijken met zandzakken te verzwaren en bieden ook andere assistentie. In de Donau, Elbe en de rivieren die erin uitmonden stijgt het waterpeil nog steeds.

In Praag is het opgehouden met regenen, maar de Moldau kolkt nog door de stad, met stromingen en waterstanden die ver boven de norm liggen. Verschillende chemische fabrieken rond de Tsjechische hoofdstad zijn uit voorzorg stilgelegd. In de dierentuin zijn dieren uit de lager gelegen delen van het park gehaald die zijn ondergelopen. In de binnenstad is de rivier binnen de oevers gebleven, maar is de Karelsbrug uit voorzorg gesloten.

In Duitsland lijkt Passau het zwaarst te zijn getroffen. De vijftigduizend inwoners tellende stad is gebouwd waar de Donau, de Inn en de Ilz samenkomen. Het water bereikte er maandag de hoogste stand sinds meer dan vijfhonderd jaar. Dinsdag was het peil alweer 2,5 meter gezakt, maar werden steden stroomafwaarts zoals Regensburg bedreigd.

Een watervloed uit Tsjechië bereikt over drie tot vier dagen de stad Dresden aan de Elbe. De oude stadscentra van Pirna en Meissen in Saksen zijn al ondergelopen, evenals plaatsen in Saksen-Anhalt, Thüringen en Brandenburg.