'Dwangvoeding bij hongerstakers mag'

Honger- en dorststakers kan onder bepaalde omstandigheden dwangvoeding worden gegeven. Daartoe bieden het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en nationale wettelijke voorschriften ruimte, zo schrijft de Raad van State in een advies, meldt het televisieprogramma Nieuwsuur dinsdag.

Het advies werd vorige week woensdag geschreven op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De afgelopen tijd gingen vreemdelingen in onder meer een detentiecentrum in Rotterdam en het justitieel complex op Schiphol in honger- en dorststaking.

Nieuwsuur meldt verder op basis van mails van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen dat het ministerie meteen na het advies van de Raad van State op zoek ging naar een arts in het JMC die bereid zou zijn dwangvoeding toe te dienen als daar een medische noodzaak voor is. Verschillende honger- en dorststakers zijn naar het JMC gebracht toen hun gezondheid slechter werd.

Dinsdagavond was er nog sprake van negen hongerstakers. Twee daarvan zitten in Rotterdam, drie in Zeist, drie in het JMC en een in Vught. Die laatste hongerstaker, die maandag van het detentiecentrum in Rotterdam werd overgeplaatst naar de afzonderingsafdeling van de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, neemt ook geen vocht tot zich. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt geen van de vreemdelingen dwangvoeding.