Westra wint eerste rit in Californië

Lieuwe Westra heeft de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Fries van Vacansoleil was na ruim 165 kilometer in finishplaats Escondido te snel voor de Spaanse veteraan Francisco Mancebo. Peter Sagan (Cannondale) won de sprint van de achtervolgende groep die op tien tellen van Westra eindigde.

De eerste etappe in de verzengende hitte van Zuid-Californië, waar het kwik de veertig graden naderde, leek er lang een voor vier vluchters te worden. Het kwartet kreeg ruim zeven minuten voorsprong, maar uiteindelijk bleven er maar twee renners van over die op ruim vijf kilometer van de streep werden teruggepakt.

Dat was voor Westra het signaal om aan te vallen. Mancebo (5 Hour Energy) haalde hem nog bij, maar de rest van de voorste groep kreeg het gaatje niet dicht waarna Westra de sprint simpel won.

In het algemeen klassement heeft Westra dankzij bonificatieseconden een voorsprong van vier tellen op Mancebo. Sagan volgt op twaalf seconden, de rest van het eerste peloton op zestien.

Maandag moet het peloton in de tweede etappe meteen stevig klimmen. De 199,7 kilometer lange rit voert van Murrieta over Mountain Center naar Palm Springs. De aankomst daar is bergop.