Vorden schrapt herdenking Duitsers

Op 4 mei loopt in het Gelderse Vorden toch geen afvaardiging van de gemeente Bronckhorst langs de graven van gesneuvelde Duitsers. Dat heeft de gemeente Bronckhorst donderdag bekendgemaakt. De gemeente heeft dat besluit genomen na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dat gaf aan te vrezen dat de commotie rondom de herdenking in Vorden de nationale herdenking zou overschaduwen. De gemeente Bronckhorst zegt zich hierin te herkennen.

Daarnaast was een demonstratie aangekondigd van Comité Vorden Fout, opgericht door Antifascistische oud-Verzetsstrijders Nederland (AFVN), waardoor naar verwachting zo'n vijftig demonstranten bij de herdenking aanwezig zouden zijn. Het 4 meicomité in Vorden benadrukt dat de herdenking 'waardig en respectvol' moet verlopen. De geplande protestactie zou dit in de weg staan, zo luidt de verklaring. Bij de gemeente heerste onzekerheid over wie er deel zou nemen en wat de individuele intenties zouden zijn.

Aanwezigen kunnen alsnog beslissen langs de Duitse graven te lopen aan het einde van de herdenking. De gemeente verwacht met de aanpassing dat de herdenking in Vorden 'haar waardigheid kan behouden'.

Eind maart maakte de gemeente nog bekend dat dit jaar een afvaardiging van de gemeente, in de vorm van wethouder Paul Seesing, samen met het plaatselijke comité 4 en 5 mei langs de graven van gesneuvelde Duitsers zou lopen. De gemeente koos daarvoor vanwege 'de verzoenende boodschap' van de actie. "Wij respecteren ieders overtuiging", was het oordeel van de gemeenteraad.

De organisatie wilde vorig jaar al langs de Duitse graven lopen met burgemeester Henk Aalderink, maar dat leidde toen ook tot ophef. Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan waarop de rechtbank in Zutphen de actie verbood. In hoger beroep kreeg de gemeente alsnog gelijk.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei meldde donderdag in Trouw dat Duitse soldaten en 'foute' Nederlanders niet worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook werd benadrukt dat 'herdenken niet hetzelfde is als verzoenen', een boodschap die mogelijk zou verwijzen naar het besluit van de gemeente Bronckhorst.

De gemeente Bronckhorst benadrukt te betreuren dat de invulling van de dodenherdenking in Vorden in de media 'als uniek wordt neergezet'. Volgens de gemeente wordt namelijk op meerdere plaatsen in Nederland tijdens dodenherdenkingen ook bij Duitse gevallenen stilgestaan.

Het 4 mei Comité Vorden en de gemeente hebben met het Centrum Informatie en Documentatie Israël en het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers afspraken gemaakt om te komen tot een gesprek over de toekomstige invulling van de dodenherdenking in Vorden.