Gastenlijst inhuldiging Wimlex bekend

De officiële gastenlijst van de inhuldiging is zondagavond bekendgemaakt. Behalve een groot aantal koninklijke hoogheden valt onder meer een officiële vertegenwoordiging van Máxima's geboorteland Argentinië op, evenals een afvaardiging uit Turkije. Ook de Europese Unie is dinsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vertegenwoordigd.

In totaal staan op de door de Rijksvoorlichtingsdienst verspreide lijst elf zogenoemde bijzondere missies. Die zijn naast de koninklijke familie en andere vorstenhuizen dinsdag aanwezig als officiële gasten in de kerk, waar koning Willem-Alexander tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer wordt ingehuldigd.

Argentinië wordt daarbij vertegenwoordigd door vicepresident Amado Boudou en de waarnemend voorzitter van de senaat. Uit Turkije is vicepremier Ali Babacan aanwezig. De Europese Unie tekent voor drie van de elf bijzondere missies. Op de lijst staan voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en president van de Europese Unie Herman Van Rompuy.

Naast Argentinië, Turkije en de EU zijn ook Canada, Duitsland en Zuid-Korea vertegenwoordigd in de Nieuwe Kerk. De lijst wordt gecompleteerd door oud-topman van de Verenigde Naties Kofi Annan, president van het internationaal olympisch comité IOC Jacques Rogge en Helen Clark, directeur van het Ontikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Er komen ook vertegenwoordigers van achttien vorstenhuizen naar Amsterdam. De komst van prins Albert van Monaco, die niet wordt vergezeld door zijn vrouw Charlene, is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is dat zittende vorsten aanwezig zijn bij een inhuldiging.

Alberts zus Caroline is op dit moment de eerste in de lijn van troonopvolging, aangezien de 55-jarige Albert geen kinderen heeft. Ook Marokko en Jordanië sturen niet hun officiële troonopvolgers, omdat die te jong zijn. Prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, komt namens Marokko. Koning Abdullah van Jordanië stuurt zijn oom El Hassan bin Talal en diens vrouw Sarvath El Hassan.

De komst van andere royals werd eerder al bevestigd. Zo is de Britse kroonprins Charles, die er in 1980 ook was toen Beatrix koningin werd, erbij met zijn vrouw Camilla. Kroonprins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigen België, kroonprins Frederik en prinses Mary komen uit Denemarken en erfprins Alois en prinses Sophie zijn erbij namens Liechtenstein.

Van de Europese koningshuizen zijn erfgroothertog Guillaume en Stéphanie uit Luxemburg aanwezig in de Nieuwe Kerk, evenals kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. Kroonprins Felipe en prinses Letizia vertegenwoordigen Spanje, en kroonprinses Victoria en prins Daniël Zweden.

Het Japanse paar Naruhito en Masako vertrok zondag al naar Amsterdam. De komst van Masako is opmerkelijk omdat het haar eerste overzeese tripje is sinds 2002, toen ze Nieuw-Zeeland en Australië aandeed. De kroonprinses kampt al jaren met depressies.

Vanuit Bahrein komt kroonprins Salman bin Hamad al Khalifa en Brunei stuurt kroonprins Billah en prinses Sarah. Thailand stuurt de kroonprins en zijn zus, Maha Vajiralongkorn en Maha Chakri Sirindhorn.

De gastenlijst van buitenlandse royals wordt compleet gemaakt door afgevaardigden van Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman stuurt prins Haitham bin Tareq al Said. Uit Qatar komt een van de drie vrouwen van de emir, genaamd Sheikha Moza bint Nasser al Misned. Sheikh Hamed bin Zayed al Nahyan vertegenwoordigt de Verenigde Arabische Emiraten.