Veel bezoek bij inhuldiging Amsterdam

Zo'n elfhonderd journalisten doen de komende dagen verslag van de troonswisseling. Zondag is in de Beurs van Berlage in Amsterdam het perscentrum opengegaan. Er zijn journalisten uit 68 verschillende landen vertegenwoordigd.

Hoewel de voertaal in het perscentrum Nederlands is, klinkt er ook opvallend veel Spaans, Engels en Japans. Maar liefst 33 journalisten uit Argentinië zijn neergestreken in de hoofdstad, om te zien hoe 'hun' Máxima dinsdag koningin wordt. Ook vanuit Japan is er veel interesse voor de troonswisseling.

Om 18.00 uur is er een persconferentie voor het internationale journaille. Premier Mark Rutte (VVD), burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) leggen dan in het Engels uit wat het programma voor de komende dagen wordt.

Koninklijke familie
Ook de koninklijke familie is in groten getale aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Alleen prins Friso, die in coma ligt, en de vrouw van de oudste zoon van prinses Christina ontbreken. Dat blijkt uit de gastenlijst die de Rijksvoorlichtingsdienst zondagavond bekend heeft gemaakt.

Prinses Mabel, de vrouw van Friso, is dinsdag wel in Amsterdam voor de troonswisseling. Hun kinderen blijven, net als het kroost van andere prinsen en prinsessen, thuis. Alleen de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima wonen de inhuldiging bij.

IOC
Jacques Rogge, de president van het internationaal olympisch comité IOC, is dinsdag een van de speciale gasten bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit de officiële gastenlijst die zondagavond bekend werd gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Willem-Alexander zit sinds 1998 in het IOC.

Als koning zal Willem-Alexander geen lid meer zijn van het IOC. Hij mag beide functies weliswaar combineren, maar tijdens de Olympische Spelen in Londen liet hij al weten van die mogelijkheid geen gebruik te maken. Wie hem opvolgt is nog niet bekend, maar het hoeft gen Nederlander te zijn.

De Belg Rogge, die dinsdag met zijn vrouw in Amsterdam aanwezig is, werd in 2001 voorzitter van het comité, waar hij al sinds 1991 lid van is.

Andere koningshuizen
Prins Albert van Monaco is dinsdag aanwezig bij de troonswisseling. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag bekendgemaakt. In totaal komen vertegenwoordigers van achttien vorstenhuizen naar Amsterdam. De komst van Albert, die niet wordt vergezeld door zijn vrouw Charlene, is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is dat zittende vorsten aanwezig zijn bij een inhuldiging.

Alberts zus Caroline is op dit moment de eerste in de lijn van troonopvolging, aangezien de 55-jarige Albert geen kinderen heeft. Ook Marokko en Jordanië sturen niet hun officiële troonopvolgers, omdat die te jong zijn. Prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, komt namens Marokko. Koning Abdullah van Jordanië stuurt zijn oom El Hassan bin Talal en diens vrouw Sarvath El Hassan.

De komst van andere royals werd eerder al bevestigd. Zo is de Britse kroonprins Charles, die er in 1980 ook was toen Beatrix koningin werd, erbij met zijn vrouw Camilla. Kroonprins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigen België, kroonprins Frederik en prinses Mary komen uit Denemarken en erfprins Alois en prinses Sophie zijn erbij namens Liechtenstein.

Van de Europese koningshuizen zijn erfgroothertog Guillaume en Stéphanie uit Luxemburg aanwezig in de Nieuwe Kerk, evenals kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. Kroonprins Felipe en prinses Letizia vertegenwoordigen Spanje, en kroonprinses Victoria en prins Daniël Zweden.

Het Japanse paar Naruhito en Masako vertrok zondag al naar Amsterdam. De komst van Masako is opmerkelijk omdat het haar eerste overzeese tripje is sinds 2002, toen ze Nieuw-Zeeland en Australië aandeed. De kroonprinses kampt al jaren met depressies.