Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen

Ondanks dat het UWV door de crisis fors meer werk heeft, worden door bezuinigingen komende jaren toch duizenden banen bij de uitkeringsorganisatie geschrapt. Tot 2018 moet circa 489 miljoen euro worden bespaard, maakte de instantie maandag bekend.

Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 16.600 nu naar 14.500 in 2018. De dienstverlening aan werkzoekenden moet verregaand worden geautomatiseerd en het aantal vestigingen wordt teruggebracht.

"Net als bij veel andere bedrijven wordt bij ons de digitalisering in hoog tempo doorgezet", stelt bestuursvoorzitter BrunoBruins. Hierdoor verliezen vooral mensen die vacatures en werkzoekenden met elkaar proberen te verbinden hun baan. Afgelopen jaar heeft het UWV 30 van de 68 Werkbedrijf-vestigingen gesloten, waardoor al circa 2000 arbeidsplaatsen zijn verdwenen.

Al in 2011 was aangekondigd dat er veel banen geschrapt moesten gaan worden bij de uitkeringsinstantie. Vorig jaar werd echter bekend dat een deel van het overtollig personeel toch weer tijdelijk langer mocht blijven om het groeiende aantal werklozen op te vangen. Afgelopen november liet het UWV zelfs weten tijdelijk ruim 200 medewerkers extra in te zetten om de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen te kunnen verwerken. Voor de begeleiding van werkzoekenden werden nog eens ruim 300 mensen extra ingeschakeld.

"We hebben meer dan 500.000 nieuwe WW-uitkeringen toegekend in 2012, een toename van 21 procent ten opzichte van 2011. Daar was wel voldoende administratief personeel voor nodig", legt een woordvoerder uit.

Mogelijk moet het UWV nog meer gaan bezuinigen omdat de effecten van het regeerakkoord van 2012 en het sociaal akkoord van vorige week nog niet in de begroting zijn opgenomen. Deze moeten de komende periode nog door het UWV worden uitgewerkt. "Het UWV is een politiek gestuurde organisatie. De situatie kan er volgend jaar zo weer anders uit zien", aldus de zegsman.

Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen
Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen (Foto: ANP)