Pijnpunten nog niet besproken bij sociaal overleg

De werkgevers- en werknemersorganisaties zijn tijdens het sociaal overleg nog niet toegekomen aan de 'pijnlijke punten'. Dat bevestigt een woordvoerder van vakcentrale CNV, die de sociale partners vrijdag ontving op het hoofdkantoor in Utrecht.

Voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes zei eerder tegenover verschillende media dat een sociaal akkoord 'eerder nog weken dan dagen' op zich laat wachten. De zegsvrouw van CNV bevestigt die lezing. De sociale partners denken er wel nog steeds in de loop van april uit te kunnen komen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wilde in eerste instantie graag voor 1 april een akkoord, zodat de nieuwe afspraken mee zouden kunnen in de Voorjaarsnota. Eind vorige maand hadden de partners Asscher al laten weten dat deze deadline niet zou worden gehaald.

Het kabinet hoopt met de sociale partners tot een akkoord te komen over hervormingen en bezuinigingen. De vakcentrales FNV en CNV willen niet dat het kabinet het ontslagrecht en de WW versoberen. Ook willen de twee afspraken maken over de slechte positie van flexwerkers.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaf eerder aan bereid te zijn om de duur van de WW niet te verkorten om de vakcentrale tegemoet te komen. De organisatie heeft er wel ernstig bezwaar tegen de aangekondigde verplichting voor grote bedrijven dat vijf procent van het personeel arbeidsgehandicapt moet zijn.