Hooggerechtshof VS sceptisch over DOMA
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag een zaak over de Defense of Marriage Act (DOMA), die landelijke erkenning van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt, in behandeling genomen. Hoewel de rechters pas later dit jaar beslissen of de wet moet worden afgeschaft lijkt een meerderheid van het negenkoppige hof sceptisch over de wet.
De vier rechters van het hof die als liberaal te boek staan, plaatsten woensdag hun vraagtekens bij de wet. Volgens rechter Ruth Bader Ginsburg betekent het bestaan van DOMA dat de Amerikaanse regering er twee definities van het woord huwelijk op nahoudt: een voor heteroseksuelen en een voor homoseksuelen. Rechter Anthony Kennedy, die vaak de doorslaggevende stem is bij het hof, toonde zich eveneens sceptisch.
Doordat homohuwelijken vanwege DOMA niet op landelijk niveau worden erkend, worden homoseksuele echtparen allerlei federale voorzieningen ontzegd: van belastingvoordelen tot premies voor nabestaanden en goedkopere gezondheidszorg. De Amerikaanse regering besloot in 2011 de wet niet langer te verdedigen, omdat deze in de ogen van minister van justitie Eric Holder en president Barack Obama ongrondwettelijk is. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben een advocaat in de arm genomen die de wet nu verdedigt bij het Hooggerechtshof.
De specifieke zaak waarover het hof zich gaat uitspreken aangaande DOMA draait om de 83-jarige Edith Windsor, wier echtgenote Thea in 2009 overleed. Thea liet al haar bezittingen na aan Edith, die op haar beurt een belastingaanslag van 363 duizend dollar kreeg voorgeschoteld. Als Windsor met een man was getrouwd zou ze nooit een aanslag voor erfbelasting hebben gekregen. Windsor begon een rechtszaak tegen de aanslag, die nu dus bij het Hooggerechtshof terecht is gekomen. Een rechtbank en een hof van beroep in New York bepaalden eerder dat het recht op gelijke bescherming uit de grondwet Windsor is ontzegd door DOMA.
Was het homohuwelijk nog niet zo lang geleden een kwestie waar politici zich liever niet aan wilden branden, peilingen geven aan dat de Amerikaanse publieke opinie heel snel ten gunste van het homohuwelijk is geëvolueerd. Volgens een peiling van het Pew Research Center half maart is 49 procent van de Amerikanen er voor dat homo's en lesbiennes voor de wet met elkaar kunnen trouwen en is 44 procent tegen. Tien jaar geleden was nog 58 procent tegen en maar 33 procent voor.