Nieuw kort geding tegen uitlevering Sabir K.

Terreurverdachte Sabir K. heeft een nieuw kort geding aangespannen tegen zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had toegezegd dat K. alleen wordt uitgeleverd als de behandeling van zijn psychische problemen in de VS wordt voortgezet, maar er is alleen een garantie gegeven dat hij een alternatieve behandeling krijgt, zegt zijn advocaat André Seebregts dinsdag.

K. zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis en een depressie. Het is volgens de advocaat allerminst zeker of een andere behandeling voor K. wel aanslaat. Het kort geding dient donderdag bij de rechtbank in Den Haag.

Eerder deed de VS geen toezeggingen over behandeling omdat K. weigerde zijn dossier op te laten sturen. Dat euvel is inmiddels verholpen.

K. wilde die persoonlijke informatie niet opsturen zolang niet zeker was dat hij zou worden uitgeleverd. Toen eind vorige maand in een kort geding werd bepaald dat de uitlevering doorgaat, is die informatie nog dezelfde dag opgestuurd, zegt Seebregts. Naast het kort geding loopt ook nog een procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitspraak daarin wordt volgens Seebregts niet eerder dan 2 april verwacht. In het kort geding wordt uiterlijk 1 april uitspraak verwacht.

K. wordt in de VS verdacht van het voorbereiden van terreurdaden. Hij stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als dat het geval zou zijn, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank oordeelde vorige maand geen concrete aanwijzingen te zien dat de Amerikaanse autoriteiten hierbij betrokken zijn geweest. Ook woog de rechtbank mee dat K. zijn straf in Nederland mag uitzitten als hij celstraf krijgt. K. werd in 2011 op Schiphol aangehouden toen Pakistaanse autoriteiten hem op een vlucht naar Nederland hadden gezet.