Dijsselbloem: redding Cyprus geen blauwdruk

De redding van Cyprus is geen blauwdruk voor het oplossen van andere landen die in financiële problemen verkeren. Dat liet voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag in een verklaring weten, nadat opmerkingen die hij eerder op de dag had gemaakt voor opschudding hadden gezorgd.

Persbureau Reuters tekende maandagmiddag uit de mond van Dijsselbloem op dat volgende reddingsoperaties niet met publieke maar met private middelen bekostigd moeten worden. Hiermee bedoelde hij niet dat de hulp aan Cyprus een blauwdruk is voor de toekomst, haastte hij zich later op de dag te zeggen.

"Cyprus is een specifiek geval met buitengewone uitdagingen die om een oplossing vroegen die we gisteren overeen zijn gekomen", liet Dijsselbloem weten. "Macro-economische aanpassingsprogramma's zijn maatwerk voor de situatie waarin een betreffend land zich bevindt en er zijn geen modellen of blauwdrukken die daarvoor worden gebruikt."

De beurzen reageerden echter direct op de eerdere uitlatingen, die volgens de woordvoerder van Dijsselbloem 'uit de context waren gehaald'. De Europese beurzen sloten in maandag het rood.