'VS en Taliban werken samen'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag beweerd dat de Taliban en de Verenigde Staten samenwerken om Afghanen ervan te overtuigen dat het geweld zal toenemen als de buitenlandse troepen eind 2014 uit Afghanistan vertrekken.

Karzai haalde twee zelfmoordaanslagen aan die zaterdag aan negentien mensen het leven kostten. Volgens de president voerde de Taliban deze aanvallen uit om aan te tonen dat de internationale troepenmacht ook na 2014 nodig is om de vrede te bewaren. Karzai gaf geen bewijzen voor zijn aantijgingen, maar zei dat de Taliban en de VS 'dagelijks onderhandelen' in diverse landen. Ook zouden de VS de Taliban niet meer als vijand zien.

De Taliban zei de aanslagen van zaterdag te hebben gepleegd om aan te tonen dat de groep nog steeds een sterke vijand van de VS is. Karzai gaf aan hier niets van te geloven. "De explosies van gisteren, die zijn opgeëist door de Taliban, tonen aan dat ze eigenlijk willen dat buitenlanders in Afghanistan blijven."

De internationale troepenmacht ISAF heeft vooralsnog niet op Karzai's aantijgingen gereageerd. De Afghaanse president doet vaker opruiende uitspraken. Zo heeft hij eerder gedreigd de handen ineen te slaan met de Taliban en heeft hij de westerse militairen bezetters genoemd die Afghanistan willen plunderen. Die uitspraken werden echter gezien als een poging van Karzai om aanhangers van de Taliban voor zich te winnen.