Maleisië pakt verdachten op om 'invasie'

De Maleisische autoriteiten hebben op het eiland Borneo 79 mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met de Filipijnen die eerder deze maand een dorp in de Maleisische staat Sabah innamen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt. De Filipijnen vechten voor sultan Jamalul Kiram III die aanspraak maakt op Sabah.

Volgens politiechef Ismail Omar worden de 79 mannen en vrouwen vastgehouden en wordt onderzocht in hoeverre er banden bestaan met de Filipijnse indringers. Omar wilde verder geen details geven, maar naar verluidt gaat het om informanten of mensen die voedsel hebben verstrekt aan de indringers.

De 74-jarige Kiram heeft gezorgd voor de grootste veiligheidscrisis tussen Maleisië en de Filipijnen in jaren. Het sultanaat van Kiram was in het verleden gevestigd in de zuidelijke Filipijnse provincie Sulu. Sabah hoort echter ook bij het sultanaat, aldus Kiram. Vorige maand stuurde hij zijn jongere broer met ongeveer tweehonderd aanhangers per boot naar Sabah om zijn aanspraak op de regio kracht bij te zetten.

Maleisië werd compleet verrast door de 'invasie' en stuurde elite-eenheden van de politie en militairen naar het gebied. Later werden ook luchtaanvallen uitgevoerd om de gewapende indringers te verdrijven.