Kamp: geen extra regels voor voedselveiligheid

Het kabinet is niet van plan om de regels aan te scherpen in reactie op de recente voedselschandalen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft namelijk adequaat gereageerd, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman werd aan de tand gevoeld door SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Is ons voedsel veilig? Weten we wat we eten?", vroeg hij. De SP'er wees op het recente gesjoemel met paardenvlees, kippeneieren en - iets langer geleden - de met salmonella besmette zalm. "Er is elke maand een nieuw incident lijkt het wel." Van Gerven vroeg zich af of de NVWA wel is toegerust op deze schandalen.

Dat is het geval, antwoordde Kamp. Het is niet verstandig om op deze incidenten te reageren door de regels aan te scherpen of om meer regels af te kondigen. "We willen vooral hebben dat men zich aan de regels houdt." Ook moet er goed toezicht zijn met adequate controles. "Als er problemen zijn, dan pakken we die onmiddellijk aan."

De minister zei verder dat de NVWA bij het paardenvleesschandaal 'zeer adequaat' heeft gereageerd. Ook de Europese Commissie heeft meerdere malen geoordeeld dat de toezichthouder goed functioneert, aldus Kamp.