PvdA zet vraagtekens bij belastingvoordeel bankiers

De PvdA wil dat bankmedewerkers belasting gaan betalen over hun lage hypotheekrente. Mensen die bij een bank werken kunnen van hun werkgever vaak een hypotheek met een lagere rente krijgen. Kamerleden Henk Nijboer en Ed Groot vermoeden dat de belastingdienst geld misloopt door dit voordeel niet te belasten.

De twee PvdA?ers hebben dinsdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) over deze secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers in de financiële sector. Volgens de twee sociaaldemocraten gaat het over loon in natura, waar in principe gewoon belasting over moet worden betaald.

Het salaris en de gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden in de financiële sector werden eerder deze maand al bekritiseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Volgens de partijgenoot van Nijboer en Groot moeten bankmedewerkers ook 'een bijdrage' leveren, nu de staat miljarden in de banken heeft gestoken. Door die bankensteun zijn veel banen in de sector behouden, stelde de minister.

De Nederlandse Vereniging van Banken zet in de cao-onderhandelingen ook in op versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vakbonden willen echter niet dat er loon wordt ingeleverd, omdat de werkdruk in de sector de laatste jaren zou zijn toegenomen door ontslagen en reorganisaties.

De PvdA'ers vragen Weekers of het mogelijk is om het hypotheekvoordeel te gaan belasten. Ook vragen zij hoeveel geld de schatkist tot nu heeft misgelopen door de gunstige hypotheekrente niet te belasten.