Sound City en Dave Grohl: For One Night Only

Velen hebben vast weleens gehoord van Dave Grohl. Als jij tot die mensenmassa behoort kun je waarschijnlijk ook een beknopte samenvatting geven van zijn verleden. Ooit drummer van Nirvana, vervolgens een eervolle bijdrage geleverd aan Queens of the Stone Age en nu kennen we hem natuurlijk allemaal als de frontman van Foo Fighters.

Dave Grohl lijkt het allemaal al gedaan te hebben, maar wat blijft hij er nuchter onder. Een man met een hart voor muziek, daar valt niet over te twisten, en iemand die nog lang geen punt achter zijn muzikale carrière wil zetten. Hij kan uit de voeten als drummer, bassist, gitarist, zanger en toetsenist. 

Dave Grohl
Dave Grohl

In het verleden is er al een documentaire verschenen over Foo Fighters, genaamd Foo Fighters: Back and Forth, maar Sound City is niet bepaald vergelijkbaar hiermee. In Sound City laat Dave Grohl de gelijknamige studio in L.A. zien, waar zoveel grootheden hun kunsten lieten opnemen in wat alleen kan worden omschreven als een "Shithole", aldus Dave Grohl. Het was het jaar 1991 toen hij voor het eerst voet zette in de studio en dat was ook het jaar waarin het album Nevermind werd opgenomen.

Voor alle trouwe lezers die verkeren in het Britse Koninkrijk, kan ik meedelen dat de documentaire alléén vanavond landelijk draait in de Vue Cinemas. For one night only, een term die normaal gesproken alleen wordt gebruikt in de muziekwereld, is nu toegepast bij een voorstelling op het witte doek.

De documentaire Sound City: Real to Reel verschijnt 8 maart op DVD.