Tienduizenden ontvangen zegen Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI heeft zondag de zegen gegeven aan tienduizenden mensen die naar het plein voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome waren gekomen om hem nog een van de laatste keren op zijn balkon te zien. De 85-jarige paus kondigde vorige week zijn terugtreden aan. Op 28 februari om 20.00 uur komt een einde aan zijn pontificaat en trekt hij zich terug in een klooster in het Vaticaan en kan de paus een pauze nemen.

Burgemeester Gianni Alemanno van Rome schatte de menigte voor de Sint Pieter op honderdduizend mensen. Hoewel er nog plaats genoeg was op het plein, hadden veel mensen moeite om er op - of weg - te komen. De politie had voor de drommen belangstellenden, onder wie veel ouders met kinderwagens, ouderen met stokken en gehandicapten in rolstoelen, in de ijzeren afzettingen rondom het plein maar twee nauwe doorgangen opengelaten.

Benedictus leek verlegen met de belangstelling. Hij wuifde naar de mensen en bedankte hen in het Italiaans voor hun komst. "Dit is een blijk van de aanhankelijkheid en de spirituele nabijheid die jullie mij in deze dagen geven", zei hij.

Wat er precies met een zegen kan worden gedaan is niet bekend.