Hof: geen vervolging voor dode supermarktovervaller

Justitie hoeft niemand te vervolgen voor de dood van een 20-jarige overvaller van een supermarkt in Moerkapelle in 2010. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vorige week bepaald, maakte advocaat Bas Martens donderdag bekend.

Het Openbaar Ministerie besloot een jaar geleden geen vervolging in te stellen in de zaak. Daarop was Martens namens de vader van de overvaller een procedure aangespannen om justitie daar alsnog toe te dwingen.

Het hof schaart zich volgens hem nu achter het OM, dat concludeerde dat de overvaller vermoedelijk overleed door de val van een trap, en niet door een gereedschapskist die de zoon van de supermarkteigenaar naar het hoofd van de man gooide.

Twee Delftenaren drongen in december 2010 de supermarkt aan de Dorpsstraat binnen. De twee, 19 en 20 jaar oud, bedreigden daar onder anderen de eigenaar en zijn zoon en dwongen de zoon de kluis te openen. Ze sloten vader, zoon en twee anderen op in een kantoor en vluchtten via een trap.

De vader en zoon wisten zich uit het kantoor te bevrijden en zetten de achtervolging in, waarbij de zoon een gereedschapskist gooide. De 20-jarige overvaller viel vervolgens van de trap en overleed.

De andere overvaller werd in juli 2011 veroordeeld tot drie jaar cel door de rechtbank in Den Haag. De bestuurder van de vluchtauto, tevens de 'bedenker' van de overval, kreeg vier jaar cel.