Obama blij met steun voor 'generaal pardon'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag de samenwerking tussen Democraten en Republikeinen bij de hervorming van de immigratiewetgeving geprezen. Er is een 'oprecht verlangen' het vastgeroeste systeem na bijna twee decennia aan te pakken, zei hij in Las Vegas. Obama hoopt steun te verwerven voor zijn plan zo'n elf miljoen illegale immigranten uitzicht te bieden op een verblijfsvergunning. Daarnaast wil hij de grensbeveiliging aanscherpen.

"De verschillen vervagen (...) een brede consensus steekt de kop op", zei Obama. "De tijd is gekomen voor gezond verstand en uitgebreide immigratiehervormingen." Het bestaande systeem 'vertoont al veel te lang gebreken'.

In de presidentsverkiezingen in november kreeg Obama meer dan zeventig procent van de stemmen van het Spaanstalige deel van de Amerikaanse bevolking, de hispanics. Na de nederlaag van Mitt Romney zagen de Republikeinen in dat ze hun reputatie onder de hispanics moesten opvijzelen. Immigratie is hierdoor het opmerkelijke thema geworden waarbij de politieke rivalen elkaar weten te vinden.

Invoering van nieuwe wetgeving is echter nog ver weg. Het Huis van Afgevaardigden wordt gedomineerd door de Republikeinen en deze Congresleden zien weinig heil in de progressieve voorstellen. Met name de Republikeinse achterban bevindt zich nog niet op het standpunt van de doorgewinterde politici en zijn fel tegen iedere regeling die lijkt op een 'generaal pardon' voor illegale immigranten.

Republikeins senator en voormalig presidentskandidaat John McCain drong er bij zijn partijgenoten op aan in te zien dat steun voor de migratiewetgeving de Republikeinen in toekomstige verkiezingen geen windeieren hoeft te leggen. "De Republikeinse Partij verliest de steun van de hispanics. En we beseffen dat er veel kwesties zijn waarover we hetzelfde denken als de hispanics."