Palestijnen boos over uitblijven Arabisch hulpgeld

De Palestijnse regering is 'bijna helemaal machteloos gemaakt' door het uitblijven van honderden miljoenen aan beloofde hulp van Arabische landen. Die klacht heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad zondag geuit. Door de ongekende geldnood van wat voorheen de Palestijnse Autoriteit heette dreigt nog eens een kwart van de Palestijnse bevolking volgens Fayyad in armoede te vervallen.

Als de armoede zo om zich heen grijpt als Fayyad vreest, kan de helft van de vier miljoen Palestijnen het hoofd straks niet meer boven water houden. De groeiende armoede versterkt de aantrekkingskracht van Hamas, en doet het vertrouwen in Fayyad en andere voorvechters van een vreedzame oprichting van een Palestijnse staat geen goed, waarschuwt Fayyad.

Als Israël concessies doet aan Hamas, terwijl de regering van president Mahmoud Abbas zijn beloften niet kan waarmaken, is dat volgens de premier een ideologische overwinning voor Hamas. Fayyad houdt Arabische landen, die 'verzuimen toegezegde hulpgelden uit te keren', verantwoordelijk. Europese landen hielden wel woord, en de Verenigde Staten hielden vorig jaar slechts eenmalig een bedrag van tweehonderd miljoen dollar (ruim honderdvijftig miljoen euro) vast, zei Fayyad.