Cruijff: "Blij met doorbraak bij Ajax"

Terugblikkend op het jaar 2012 is Johan Cruijff tevreden met de ontwikkelingen bij Ajax. Hij noemt de club in zijn column in De Telegraaf een voorbeeld voor de rest van de sport.

"Ik ben blij dat we nu bij Ajax eindelijk voor een doorbraak hebben kunnen zorgen. Oud-Ajacieden trekken nu de kar, door simpel te denken, goed samen te werken en vooral dicht bij de sport te blijven. Ondersteund door specialisten die heel goed begrijpen hoe de rolverdeling moet zijn om in de sportbusiness maximaal te scoren", schrijft Cruijff.

"Zowel in Nederland als daarbuiten krijg ik steeds meer reacties van mensen die de ontwikkeling bij Ajax fantastisch vinden. Natuurlijk zullen er fouten worden gemaakt, maar je kan er vergif op innemen dat er op sportbestuurlijk gebied toch een belangrijke mentaliteitsverandering gaat komen."

Cruijff pleit daarnaast voor een vroege doorstroming van jeugd in het betaalde voetbal. "Hoe beter je opleidt, hoe beter de spelers worden. Als de kwaliteit van de trainers en coaches groeit en jonge spelers die kwaliteit op veel jongere leeftijd krijgen aangereikt, dan wordt de top van het Nederlandse voetbal uiteindelijk beter. Elk jaar zijn er talenten. De vraag is alleen: wat reik je ze aan? Wie hebben ze als voorbeeld en hoe maken we de grootste talenten geschikt voor de Nederlandse top?"