Brahimi waarschuwt voor honderdduizend doden Syrië

Als er niet snel een manier wordt gevonden om de Syrische burgeroorlog te beëindigen zouden er volgend jaar wel honderdduizend doden kunnen vallen. Daar heeft de Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, zondag voor gewaarschuwd.

Als er niets aan de situatie verandert zal Syrië niet, zoals Joegoslavië in de jaren negentig, worden opgedeeld in verschillende landen, aldus Brahimi. Syrië gaat volgens Brahimi in dat geval de kant van Somalië op, met krijgsheren die de dienst zullen uitmaken en de bevolking zullen vervolgen.

Sinds Brahimi in september Kofi Annan opvolgde als Syrië-gezant heeft hij geprobeerd een internationaal vredesplan van de grond te krijgen. Het plan riep op tot een staakt-het-vuren tussen de rebellen en het leger voor onbepaalde tijd. Ook zou een overgangsregering moeten worden gevormd. De gevechten werden echter niet gestaakt, waardoor het vredesplan al na enkele dagen een mislukking was.

Brahimi bracht afgelopen week een bezoek aan Syrië, waar hij sprak met de Syrische president Bashar Assad. Daarna vloog hij door naar Moskou, een van de weinige bondgenoten die Syrië nog heeft, om te praten over een mogelijke oplossing voor het conflict. "Het gaat slecht in Syrië. Heel erg slecht", zei Brahimi. "Het wordt alsmaar erger(...)." Elke maand vallen er steeds meer slachtoffers. Zowel de rebellen als het leger gebruiken zwaardere wapens en het leger zet steeds vaker gevechtsvliegtuigen in om de rebellen te bestoken.

Hoewel Brahimi al meerdere keren de noodklok heeft geluid lijkt een oplossing nog altijd ver weg. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei zaterdag dat Assad absoluut niet van plan is op te stappen, en dat het onmogelijk is om hem op andere gedachten te brengen.