Stroetinga verslaat Groeneveld in Enschede

Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond in Enschede de twaalfde wedstrijd om de Marathon Cup gewonnen. De schaatser uit Waskemeer versloeg ploeggenoot Christijn Groeneveld in de eindsprint. Hij liep daardoor in de algemene rangschikking iets in op de koploper uit Heerhugowaard. De Fries Durk Fabriek finishte in Twente als derde.

Stroetinga sloot het jaar in stijl af, met zijn vijfde zege. Deze was te danken aan een superieure laatste ronde, de climax van een aantrekkelijke race. De BAM-ploeg toonde zich daarin erg actief. "We willen de wedstrijden het aanzien waard maken, voelen dat ook als een verantwoordelijkheid", lichtte Stroetinga toe.

Tijdens de wedstrijd waren er diverse vluchtpogingen, maar deze leidden uiteindelijk tot niets. In de finale maakte de Friese automonteur het op geheel eigen wijze af. Voor de belissende ronde had hij iets meer dan 25 seconden nodig. Niemand kon hem bedreigen. "Ik voel me de laatste tijd behoorlijk goed. Het trainingskamp op Tenerife heeft me goed gedaan en ik merk dat ik ook in de trainingen heel snelle rondjes rijd." Stroetinga zal op 2 januari meedoen aan het NK mass-start in Thialf. "Een belangrijke wedstrijd. Er is mij veel aan gelegen straks weer te kunnen starten in de World Cups." 

Bij de vrouwen ging de zege naar Francesca Lollobrigida. De Italiaanse klopte zes andere vrouwen in de kopgroep zaten. Mariska Huisman werd tweede en de nieuwe Nederlands kampioene Rixt Meijer werd derde. De zeven koploopsters haalden het peloton in en en mochten in drie extra ronden de winnares aanwijzen. Meijer zette de aanval in, maar werd vlak voor de meet ingerekend door Huisman en Lollobrigida. De laatste boekte haar derde zege van het seizoen, Huisman bleef leidster in het klassement.