Criminelen krijgen makkelijk paspoort

Honderden criminelen kunnen zonder problemen aan een paspoort komen, omdat ze niet op de lijst staan die dit moet voorkomen. Gezochte en verdachte criminelen kunnen hierdoor gewoon naar het buitenland reizen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Op dit moment zijn zestien paspoorten ingetrokken, meldt de zender op basis van cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken verschafte. Van de 1566 voortvluchtige veroordeelden die daarvoor in aanmerking komen staan er 217 gesignaleerd, meldt de nieuwsrubriek. Een deel heeft overigens geen Nederlands paspoort.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zegt in een reactie tegen RTL dat het OM de wettelijke mogelijkheden beter moet benutten. "We hebben al gesproken met de landelijk hoofdofficier die dat in z'n portefeuille heeft, de heer Korvinus. We hebben gezegd: zorg nou eens eventjes dat je daar scherp in zit."

Teeven wil daarnaast kijken of hij de paspoortwet kan verruimen zodat meer mensen in aanmerking komen voor een signalering.

Het Openbaar Ministerie heeft onder anderen de veroordeelde oud-VVD-bestuurder Sjoerd Swane uit Maarssen niet op de zwarte lijst gezet. Daardoor moet de gemeente hem een paspoort verstrekken als hij daar om zou vragen. Swane werd in augustus 2011 bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie, fraude en valsheid in geschrifte. Hij is al bijna twee jaar onvindbaar.

Het Openbaar Ministerie stelt dat in zaken als die van Swane intrekking van een paspoort niet mogelijk is. Omdat het hoger beroep nog loopt, is het vonnis nog niet onherroepelijk. Oud-procureur Dato Steenhuis, hoogleraar strafrecht Henny Sackers en advocaat en hoogleraar Geert-Jan Knoops zeggen tegen RTL Nieuws dat dit argument niet klopt. Volgens hen komen ook verdachten in aanmerking voor intrekking van hun paspoort, op basis van artikel 18a van de Paspoortwet.