Tyfoon Bopha dreigt terug te keren naar Filipijnen

De tyfoon Bopha die eerder deze week bijna zeshonderd dodelijke slachtoffers maakte in de Filipijnen dreigt terug te keren. De tyfoon heeft een u-bocht gemaakt en dreigt nu in het noordwesten aan land te komen. Dat hebben meteorologen zaterdag gezegd. Mogelijk komt Bopha zondag opnieuw aan land.

Volgens de Filipijnse meteorologische dienst is het ook mogelijk dat de storm blijft draaien en boven de Zuid-Chinese Zee blijft hangen. Het is in ieder geval zeker dat de storm dichter bij de kust komt. Er wordt gewaarschuwd dat de storm zware regenval en hoge windsnelheden met zich meebrengt.

Een nieuwe ramp in het noorden van de Filipijnen zou tot grote problemen leiden bij de nooddiensten en het leger. Die zijn met man en macht aan het werk in het zuiden van het land, waar Bopha dinsdag verwoestend huishield.

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen om zo het reddingswerk en de wederopbouw te versnellen. Met het uitroepen van de noodtoestand komt automatisch geld vrij uit een noodfonds.