Regering VS bereid om van fiscale klif te duiken

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is 'absoluut' bereid te accepteren dat de Verenigde Staten van de 'fiscal cliff' duiken, anders gezegd: een reeks belastingverhogingen en automatische bezuinigingen op overheidsuitgaven te accepteren. Dat is altijd nog beter dan het sluiten van een overeenkomst met de Republikeinen waar geen belastingverhoging voor de allerrijksten in is opgenomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner gezegd.

De regering meent volgens Geithner dat de tekorten op de overheidsbegroting zo groot zijn, dat die niet kunnen worden gedicht als de belastingen voor de rijkste twee procent in de VS niet worden verhoogd. De uitlatingen van Geithner leidden tot grote woede in het Republikeinse kamp. "Dit is een van de meest verbijsterende en onverantwoordelijke dingen die ik in tijden heb gehoord", zei senator Orrin Hatch. "Van de fiscal cliff afduiken brengt onze economie, onze banen, de loonstrookjes en pensioenen van mensen in gevaar. Maar dat is wat het Witte Huis, volgens minister Geithner, wil als het zijn zin niet krijgt."

De automatische bezuinigingen en belastingverhogingen worden op 1 januari van kracht, tenzij de Democraten en Republikeinen het eens worden. Donderdag sprak president Obama met de Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Het telefoongesprek is mogelijk een teken dat de onderhandelingen tussen het Congres en het Witte Huis binnenkort hervat worden. Ook Geithner verklaarde donderdag dat er vooruitgang geboekt wordt en dat de omtrekken van een akkoord duidelijk beginnen te worden.


Regering VS bereid om van fiscale klif te duiken (Foto: Novum)