Dichter krijgt levenslang voor belediging emir

De Qatarese dichter Muhammad ibn al-Dheeb al-Ajami is donderdag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij had volgens de autoriteiten in een gedicht naar aanleiding van de Arabische Lente de emir beledigd en aangezet tot de omverwerping van het staatsbestel. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt.

Advocaat Najib al-Nuaimi kondigde beroep aan tegen het vonnis, dat na een achter gesloten deuren gevoerd proces werd uitgesproken. "Muhammad mocht zichzelf niet verdedigen en ik mocht niet voor de rechtbank voor hem pleiten. Ik zei de rechter dat ik mijn cliënt voor een open hof moest verdedigen, maar toen kapte hij mij af."

Al-Ajami werd in november 2011 opgepakt, nadat via internet een video was verspreid waarin hij het gedicht Tunesische jasmijn voordroeg, over de opstand die de aanzet gaf tot de Arabische Lente. 'Wij zijn allemaal Tunesië', zei de dichter, een derdejaars literatuurstudent aan de Universiteit van Caïro. Volgens zijn advocaat zit Al-Ajami sinds zijn aanhouding in eenzame opsluiting.