Belemmering voor vrouwen op SGP-lijst verdwijnt

De SGP schrapt de formeel-juridische belemmeringen voor vrouwen op kieslijsten. De orthodox-gereformeerde partij handhaaft echter haar opvatting dat vrouwen het regeerambt niet toekomt. Dat meldt partijvoorzitter Maarten van Leeuwen donderdag in het Reformatorisch Dagblad. Eind december neemt het partijbestuur een definitief standpunt in.

Het Europees Hof van de Rechten voor de mens (EHRM) bepaalde in juli dat de SGP vrouwen moet toelaten op kieslijsten. De Hoge Raad was eerder tot eenzelfde oordeel gekomen.

Het bestuur van de SGP heeft juristen de consequenties van deze uitspraak laten onderzoeken. Zij concluderen dat het beginselprogramma van de partij, waarin staat dat vrouwen in de visie van de SGP geen politieke ambten mogen vervullen, niet hoeft te worden aangepast. Maar de formeel-juridische belemmeringen in statuten en reglementen moeten wel verdwijnen.

Sinds 2006 mogen vrouwen lid worden van de SGP. Een politieke functie mogen ze echter niet bekleden. Het nieuwe beleid ten aanzien van vrouwen heft de belemmeringen hiertoe op, maar of hierdoor ook daadwerkelijk vrouwen op de kieslijst komen is nog maar de vraag. Van Leeuwen zegt in het Reformatorisch Dagblad dat het anno 2012 steeds belangrijker wordt wat 'de innerlijke overtuiging van mensen is, en niet hetgeen er allemaal in reglementen staat'.