Ontwikkelingen in het Britse misbruikschandaal

De Britse publieke omroep BBC is na het niet uitzenden van een programma waarin presentator Jimmy Savile in verband werd gebracht met kindermisbruik, het wel uitzenden van een programma waarin een Britse politicus valselijk van kindermisbruik werd beschuldigd en het opstappen van de hoogste baas van de BBC George Entwistle in zwaar weer terechtgekomen.

De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd op een rij:

29 oktober 2011: BBC-presentator Jimmy Savile overlijdt op 84-jarige leeftijd. Hij wordt bij zijn begrafenis tien dagen later geprezen als een echte Britse excentriekeling. Savile, met zijn kenmerkende platinablonde haar en Cubaanse sigaar, kreeg bij leven talloze onderscheidingen.

December 2011: de BBC besluit een aflevering van het prestigieuze onderzoeksprogramma Newsnight niet uit te zenden. In de aflevering wordt Savile in verband gebracht met kindermisbruik tijdens zijn carrière bij de omroep. In plaats daarvan zendt de BBC programma's uit waarin Savile, die voor veel liefdadigheidsinstellingen actief was, werd geprezen.

17 september 2012: George Entwistle wordt tot BBC-directeur benoemd.

2 oktober 2012: Newsnight-hoofdredacteur Peter Rippon schrijft een blogpost waarin hij stelt dat de aflevering over Savile uit redactieoogpunt op de plank is blijven liggen. Hij ontkent dat de BBC de affaire-Savile in de doofpot heeft willen stoppen.

3 oktober 2012: de mediastilte over Savile's misbruik wordt doorbroken door een documentaire van de belangrijkste commerciële rivaal van de BBC, ITV. De uitzending gaat in op de donkere kant van Savile's leven, waarover vooral werd gespeculeerd en weinig gedocumenteerd. De politie stelt vanwege de uitzending een onderzoek in, die later tot een formeel strafrechtelijk onderzoek naar misbruik door Savile en anderen leidt.

12 oktober 2012: Entwistle kondigt aan dat de BBC een officieel onderzoek instelt naar de cultuur en praktijken bij de omroep ten tijde van Savile's vermeende misbruik. Ook zal worden onderzocht waarom de Newsnight-aflevering niet werd uitgezonden.

22 oktober 2012: in een aflevering van het BBC-programma Panorama wordt het BBC-management aan de tand gevoeld over de vraag waarom de aflevering met Savile niet werd uitgezonden. De BBC zegt dat Rippon zolang het onderzoek duurt op non-actief zal worden gesteld. Ook wordt de blogpost van Rippon gerectificeerd, omdat die 'onnauwkeurig' zou zijn.

23 oktober 2012: Entwistle verantwoordt zich voor Britse parlementariërs over de manier waarop de BBC met de kwestie Savile is omgegaan. Hij erkent dat er 'een cultuurprobleem binnen de BBC was', waardoor het gedrag van Savile niet werd onderzocht. De BBC zegt ook dat er een onderzoek zal worden ingesteld naar negen personeelsleden tegen wie aantijgingen van seksueel misbruik zijn geuit.

25 oktober 2012: volgens de Britse politie heeft Savile mogelijk driehonderd slachtoffers gemaakt. Savile wordt een van de grootste zedendelinquenten uit de Britse geschiedenis genoemd.

28 oktober 2012: de politie arresteert voormalig popster en zedendelinquent Gary Glitter naar aanleiding van het onderzoek naar Savile.

2 november 2012: Newsnight zendt een aflevering uit over kindermisbruik in Wales in de jaren zeventig en tachtig, met daarin aantijgingen tegen een niet nader genoemde politicus uit de tijd van Margaret Thatcher.

9 november 2012: Alistair McAlpine, die op internet als de niet genoemde politicus wordt aangewezen, ontkent de aantijgingen en dreigt met juridische stappen tegen de BBC. Degene die de beschuldigingen uitte verontschuldigt zich en zegt dat er sprake is van een identiteitsverwisseling. De BBC biedt verontschuldigingen aan.

10 november 2012: Entwistle stapt op wanneer het hem niet lukt de toenemende kritiek op de Britse publieke omroep vanwege de wijze waarop die met het misbruikschandaal is omgegaan te pareren.

11 november 2012: de voorzitter van het bestuur van de BBC Chris Patten zegt dat er een grondig onderzoek naar de omroep nodig is. Hij belooft het vertrouwen in de BBC te herstellen.