Griekse coalitiepartner blokkeert bezuinigingen

De kleinste Griekse coalitiepartner, Democratisch Links, blokkeert een akkoord over extra Griekse bezuinigingen ter waarde van 13,5 miljard euro. De partij keert zich tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt die de trojka als voorwaarde stelt voor de uitkering van de volgende tranche aan noodhulp van 31,5 miljard euro.

Volgens Griekse ambtenaren wil de trojka, bestaande uit ambtenaren van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, dat de ontslagvergoeding voor werknemers in de private sector wordt verlaagd. Ook zouden automatische salarisverhogingen in de publieke sector moeten worden afgeschaft.

"Ik noch de parlementariërs van mijn partij zullen stemmen voor de aanpassing van arbeidsrechten die onze schuldeisers willen", zei partijleider Fotis Kouvelis. "De rechten van onze arbeiders zijn al zo aangetast dat met deze extra eisen alle resterende rechten ook verdwijnen." De zetels van Democratisch Links zijn overigens niet nodig om de andere twee regeringspartijen, Neo Demokratia en Pasok, een meerderheid in het parlement te bezorgen.

De Griekse regering moet snel met een geloofwaardig bezuinigingsprogramma komen om in aanmerking te komen voor de uitbetaling van de volgende tranche aan noodhulp. Als die niet wordt uitgekeerd, gaat Griekenland op 16 november failliet.