Oud-ploeggenoot Armstrong bekent dopinggebruik

Oud-ploeggenoot van Lance Armstrong Steffen Kjaergaard heeft toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt. De 39-jarige technisch directeur van de Noorse wielerbond deed zijn bekentenis dinsdag op een persconferentie in Oslo. Volgens de Noor was binnen de US Postal-ploeg van de Amerikaan sprake van een georganiseerd dopingprogramma.

Kjaergaard, die zijn carrière als prof in 1996 begon bij TVM, zegt twee later op eigen initiatief te zijn begonnen met het gebruik van epo bij de Deense ploeg Chicky World. Hij kreeg het middel via de Belgische dokter Georges Mouton, die hem van advies voorzag om niet betrapt te worden.

Na zijn overstap naar US Postal in 2000 had de tweevoudig Tour de France-deelnemer geen eigen dokter meer nodig. "Alles werd geregeld door de ploeg. Ik maakte me ook geen zorgen dat ik zou worden gepakt, dat gebeurde pas toen de test op epo werd ingevoerd."

De oud-renner komt met de bekentenis vanwege gewetensbezwaren. "Ik heb vijftien jaar met een leugen geleefd." Hij is na zijn boetedoening door de Noorse wielerbond geschorst. Kjaergaard zegt niet te weten of oud-ploeggenoten ook illegale producten hebben gebruikt. "Maar ik kan dat wel aannemen."

De vijfvoudig Noors kampioen tijdrijden is de tweede niet-Amerikaan die uit eigen beweging bekent doping te hebben gebruikt tijdens zijn periode bij de ploeg van de Texaan. Eerder gaf de Canadees Michael Barry zijn dopinggebruik vrijwillig toe. In het USADA-rapport bekennen alleen Amerikaanse oud-ploeggenoten van Armstrong onder ede het gebruik van doping.


Oud-ploeggenoot Armstrong bekent dopinggebruik (Foto: Novum)