Jaarlijks elf doden door koolmonoxide

Jaarlijks overlijden gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is vaak verkeerde installatie van gastoestellen, slecht onderhoud of onvoldoende ventilatie. Dat meldt VeiligheidNL dinsdag. De stichting noemt de cijfers zorgwekkend.

In de afgelopen vijf jaar werden gemiddeld 150 mensen per jaar opgenomen in een ziekenhuis na het inademen van het giftige gas. Enkele honderden werden behandeld op de spoedeisende hulp. Volgens VeiligheidNL besparen woningeigenaren steeds vaker op het jaarlijkse onderhoud voor gaskachels, geisers en cv- ketels.

Woningcorporaties en verhuurders sluiten meestal wel onderhoudscontracten af, maar spreken huurders vaak niet aan als een installateur geen toegang heeft gekregen om de apparatuur te controleren. Oude, niet gerenoveerde woningen en kleine, slecht geventileerde ruimten zoals caravans, woonwagens en woonboten zijn extra kwetsbaar en zouden een koolmonoxidemelder moeten hebben.

Koolmonoxide wordt wel een sluipmoordenaar genoemd, omdat het een kleur- en reukloos giftig gas is. Het gas wordt 250 keer zo snel in het bloed opgenomen als zuurstof. Mensen worden suffig, misselijk en verliezen snel het bewustzijn.