Vlaams-nationalistische NV-A boekt winst

De Vlaams-nationalistische partij NV-A van Bart De Wever heeft zondag flinke winst behaald in de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. In Antwerpen ging De Wever zelf met 38 procent aan de leiding, vergeleken met 28 procent voor de zittende burgemeester Patrick Janssens.

In de verkiezingen konden zondag zo'n 7,8 miljoen Belgen hun stem uitbrengen. De verkiezingen werden beschouwd als een graadmeter voor de mate waarin Vlaanderen autonomie zal proberen te bewerkstelligen.

De Wever zelf heeft er geen geheim van gemakt dat hij de landelijke uitstraling van de verkiezingen belangrijk vindt. Hij heeft kritiek op de Belgische premier Elio Di Rupo, een Waalse socialist, wiens beleid de Vlaamse belastingbetaler te veel geld zou kosten.

Zes jaar geleden was de NV-A bij de gemeentelijke verkiezingen een partij in opkomst, maar bij de landelijke verkiezingen in 2010 was zij al uitgegroeid tot de grootste in Vlaanderen. De opstelling van De Wever in de formatiebesprekingen was de voornaamste reden dat België 541 dagen zonder regering zat, omdat hij vergaande concessies verlangde voor Vlaamse autonomie.

De winst van de NV-A ging zondag vooral ten koste van het Vlaams Belang. "Wij zagen onze kiezers naar de NV-A vluchten", zei VB-parlementariër Gerolf Annemans.


Vlaams-nationalistische NV-A boekt winst (Foto: Novum)