'Maak techniek verplicht vak op basisschool'
Het vak techniek moet verplicht worden gesteld in het basisonderwijs om het schrikbarende tekort aan technische vakmensen aan te pakken. Basisscholen zouden naast kennis ook praktisch moeten gaan toetsen. Daarvoor pleit het Platform Bèta Techniek.
Platformvoorzitter en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer zegt zondag in het televisieprogramma Brandpunt dat tot 2016 een tekort van 150 duizend werknemers in de technische sector dreigt als gevolg van de uitstroom van gepensioneerden en de beperkte groei van nieuw technisch geschoold personeel. Omdat duizenden vacatures niet kunnen worden vervuld, denken ruim twee op de drie technische bedrijven in de problemen te komen.
Van der Veer bepleit een betere samenwerking tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Naast de verplichtstelling van het vak techniek in het basisonderwijs wil hij dat basisscholen naast de Cito-toets een 'doe-toets' invoeren. De voormalig Shell-topman vindt dat de Cito-toets te eenzijdig is geworden voor de toekomstige samenleving.
Het Platform Bèta Techniek, dat de opdracht heeft om voor voldoende en kwalitatief goed opgeleide technici te zorgen, heeft de voorstellen dit weekend in een brandbrief aan de informateurs gestuurd. De oproep aan het nieuwe kabinet is om techniek een belangrijkere plaats in de samenleving te geven. Het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt moet in de komende kabinetsperiode stijgen van 27 naar 35 procent om aan de vraag te voldoen, denkt het platform.
De voorstellen zijn overigens niet nieuw. In 2008 stelde VHP Metalelektro, de vereniging voor hoger personeel in de metaal- en elektrotechnische industrie, voor het vak techniek verplicht te stellen op basisscholen. De VHP gaf toen aan dat Cito al een toets had ontwikkeld die ook vraagt naar technisch inzicht, maar dat het onderwijs die tegenhield.