'Maak techniek verplicht vak op basisschool'
Het vak techniek moet verplicht worden gesteld in het basisonderwijs om het schrikbarende tekort aan technische vakmensen aan te pakken. Basisscholen zouden naast kennis ook praktisch moeten gaan toetsen. Daarvoor pleit het Platform Bèta Techniek.
Platformvoorzitter en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer zegt zondag in het televisieprogramma Brandpunt dat tot 2016 een tekort van 150 duizend werknemers in de technische sector dreigt als gevolg van de uitstroom van gepensioneerden en de beperkte groei van nieuw technisch geschoold personeel. Omdat duizenden vacatures niet kunnen worden vervuld, denken ruim twee op de drie technische bedrijven in de problemen te komen.
Van der Veer bepleit een betere samenwerking tussen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Naast de verplichtstelling van het vak techniek in het basisonderwijs wil hij dat basisscholen naast de Cito-toets een 'doe-toets' invoeren. De voormalig Shell-topman vindt dat de Cito-toets te eenzijdig is geworden voor de toekomstige samenleving.
Het Platform Bèta Techniek, dat de opdracht heeft om voor voldoende en kwalitatief goed opgeleide technici te zorgen, heeft de voorstellen dit weekend in een brandbrief aan de informateurs gestuurd. De oproep aan het nieuwe kabinet is om techniek een belangrijkere plaats in de samenleving te geven. Het aantal jongeren dat een technische opleiding volgt moet in de komende kabinetsperiode stijgen van 27 naar 35 procent om aan de vraag te voldoen, denkt het platform.
De voorstellen zijn overigens niet nieuw. In 2008 stelde VHP Metalelektro, de vereniging voor hoger personeel in de metaal- en elektrotechnische industrie, voor het vak techniek verplicht te stellen op basisscholen. De VHP gaf toen aan dat Cito al een toets had ontwikkeld die ook vraagt naar technisch inzicht, maar dat het onderwijs die tegenhield.
Kinderen moeten sowieso meer leren om dingen met hun handen te doen.
De gemiddelde puber van 17 kan nog geen knoop aannaaien, en nog geen stekker van een apparaat vervangen.
Het gaat niet alleen om het bedrijfsleven, maar ook om je gewoon thuis een beetje te kunnen redden.
Zit nu ook in de techniek maar dat komt niet daar door,ik wist toch al dat ik daar in wilde...
Zit ook wel een beetje in de familie denk ik... ouders kunnen ook wel eens wat meer stimuleren...
Verder heb ik een stiefzoon die het VMBO gedaan heeft en verder dan een stuk karton uitknippen is de techniek niet gegaan. Hij doet nu HBO accountancy en ik zou hem ook nooit geadviseerd hebben een technische opleiding te doen.
Ben zelf in de ICT beland per toeval maar techniek blijft toch altijd leuk.
Ik heb zelf electrotechniek gedaan op de LTS en MTS. Maar technische beroepen woredn zo niet gewaard.
- Opleiding op HBO niveau is veel moeilijker dan niet technische. Stiefzoon krijgt fulltime 16 uur per week les!! Hij doet werken/leren maar het kan ook full time op school en dan is die 16 uur verdeelt ove 5 dagen. Lui-lekker-land !
- Op zelfde niveau is een technisch beroep veel minder betaald.
- Veel beroepen met 24/7 storingsdiensten, daaaaag weekeinde
- Bij reorganisatie ga je als eerste de deur uit.
Techniek blijft prachtig, zolang je het als hobby doet.
Tegenwoordig wordt het VMBO en het MBO als minderwaardig gezien en het is het voor veel ouders bijna een ego kwestie dat hun kroost minimaal naar HAVO/VWO en het HBO moet.
Met als gevolg dat je, bijvoorbeeld bij de aanleg van glasvezel door Reggefiber, bijna alleen maar mensen ziet die geen woord NL's spreken.
Maar ja, de buitenlanders doen dit goedkoper dan een nederlander, dus blijft deze op de bank zitten. Waarom zou je jou kinderen naar een technische opleiding sturen als dat werk al gedaan word door goedkope buitenlanders?
Wil je jongeren in de techniek krijgen, dan moet je als overheid (en bedrijven) wel investeren, maar dat gebeurd niet want dat gaat ten koste van de winst en dit is het zelfde voor jonge mensen die een technische opleiding willen volgen. De meeste technische opleidingen die heden te dagen gegeven worden, zijn volledig kapot bezuinigd en zijn van een dergelijke slechte kwaliteit dat de werkgevers, de jongeren niet eens een stage plek willen geven.
Daarnaast stimuleren de ouders, hun kinderen zelf ook voor een opleiding te kiezen, die hun een hoger loon en aanzien geeft, dus vallen veel technische opleidingen al buiten de boot. Imagoschade en een slechte betaling doen de technische beroepen ook geen goed.
Even terug naar de bijstands gerechtigden, die wel willen werken en ook een studie willen volgen, dat mag niet. Volgens de WWB wetgeving mag je niet verder leren dan mbo 2 niveau, wil je verder leren of wil je een andere beroep leren om op die manier een betere kans op de arbeids markt te krijgen, zul je daar toestemming voor moeten vragen, die je niet krijgt omdat de overheid zegt dat als je studeerd, je niet meer 24/7/365 beschikbaar bent voor de arbeids markt.
Ik moet er een kanttekening bij maken dat dit niet helemaal geldt voor mensen van 27 jaar of jonger, die krijgen een keuze, of terug naar school (voor een mbo 2 diploma te halen en dan de studie financiering gebruiken voor de levens onderhoud) of werken.
[ Bericht gewijzigd door junk01 op maandag 8 oktober 2012 @ 09:50 ]
junk01.
Omdat ik laag opgeleid was volgens de werkgevers, ben ik een paar jaar geleden terug gegaan naar school, maar die MBO opleidingen zijn inderdaad een lachertje qua niveau, kennis en tijdsduur.
junk01.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken