Ook bevolking wil afstandelijke rechter

Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers geloven dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, ook de ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is deze mening toegedaan. Dit komt naar voren in een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die op 27 september voor het eerst werd gehouden.

Op de Dag van de Rechtspraak stond de vraag centraal hoe rechters moeten communiceren met de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij zouden zich niet moeten mengen in populistische debatten betreffende de rechtspraak. Een discussie rond dit onderwerp kwam nauwelijks van de grond, omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met de stelling.

Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69% van de ondervraagden bevestigend. Onder die 69% bevinden zich 75% PVV-stemmers, 65% VVD’ers, 78% CDA-aanhang, 71% D66’ers, 70% PvdA-kiezers en 74 % SP-stemmers.

Een minderheid van de bevolking, namelijk 44%, stemt in met de stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving. De 44% bestaat uit 55% PVV’ers, 56% VVD-stemmers, 44% CDA’ers, 41% PvdA-aanhang en 40% SP-kiezers. D66-stemmers nemen een uitzonderingspositie in bij deze stelling: slechts 19% van hen vindt dat emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.