Elijzen: "Geen halve-prijs-rijders meer bij Rabobank"

De nieuwe ploegleider bij de Rabobank-wielerformatie Michiel Elijzen vindt dat zijn nieuwe werkgever de renners bij het aantrekken moet selecteren op persoonlijkheid. Nu wordt voornamelijk nog gelet op de prestaties van een coureur.

Elijzen, nu nog ploegleider bij Lotto-Belisol, sprak met NUsport. "Misschien moet je met psychologen en mental coaches werken voordat je een renner aantrekt. Van die halve-prijs-rijders krijg ik de schijt. Als je knecht bent, ben je knecht. Nee, het is niet leuk als je niets wint, maar je wordt dik betaald en dan help je een ander om te winnen in plaats van zelf proberen 22e te worden."

De Rabobankploeg kondigde onlangs aan een koerswijziging door te voeren. Elijzen werkt hieraan mee. Hij noemt als voorbeeld van het oude beleid het aantrekken van renner Mark Renshaw. Deze snelle Australiër moet in de ogen van de nieuwe ploegleider de sprint aantrekken voor Theo Bos in plaats voor eigen kansen te gaan.

De buitenlandse renners moeten zich vooral schikken in hun rol als knecht. "Zodra een buitenlander bij Rabobank in de weg gaat rijden van Nederlanders, wordt het toch lastig voor ze. Niet dat ze die mannen wegpesten, maar je trekt dit soort renners aan terwijl je in de koersen die hen liggen juist alles inzet op die Nederlandse jongens. Toch?"