'GL-raadslid overtrad wet en schaadde aanzien'

GroenLinks-raadslid in Rotterdam Judith Bokhove heeft het aanzien van het raadslidmaatschap geschaad door een nevenfunctie bij energiebedrijf Greenchoice aan te nemen. Ze had kunnen voorzien dat haar aantreden tot afkeurende reacties zou leiden, concludeert het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten.

Het energiebedrijf, onderdeel van Eneco, was ernstig in opspraak geraakt omdat het jarenlang systematisch klanten had gedupeerd. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legde een boete van ruim zeven miljoen euro op. De boete was verlaagd omdat twee directieleden, onder wie de man van Bokhove, hadden toegezegd terug te treden.

Bokhove nam van eind februari tot eind april de plaats van haar man in. Ze was toen de enige directeur van het bedrijf. Het ligt volgens het integriteitsbureau niet voor de hand dat iemand zonder kennis en ervaring in de sector in zo'n situatie de plaats van haar man inneemt. Het BING wijst erop dat de rechter oordeelde dat dit niet strookte met de toezegging aan de NMa.

Bokhove heeft ook de wet overtreden door de nevenfunctie te laat te melden bij de gemeente. Volgens het BING heeft ze de consequenties onderschat, maar heeft ze zich niet schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling.

Bokhove erkent op de website van haar partij dat ze de functie achteraf beter niet had kunnen aannemen. Ze kwam vorige maand in opspraak toen het Financieele Dagblad schreef dat ze een nevenfunctie bij Greenchoice te laat had aangemeld. GroenLinks gaf BING daarom een opdracht tot een integriteitsonderzoek.

Voorzitter van de GroenLinks-raadsfractie Arno Bonte stelt dat Bokhove 'ruiterlijk' heeft erkend dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt. "Maar van belangenverstrengeling is in de verste verte geen sprake geweest. GroenLinks had en heeft het volste vertrouwen in Judith als raadslid. Ik ben blij dat ze nu snel weer aan de slag kan."