PvdA kritisch over uitspraken Teeven

De uitspraak van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over het 'inbrekersrisico' is niet in goede aarde gevallen bij de PvdA. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt dat de slachtoffers zich wel degelijk moeten verantwoorden voor het gebruikte geweld.

Teeven zei woensdag in De Telegraaf dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico."

Dat de bewoners niet zijn aangehouden, is volgens de bewindsman goed. "Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

Marcouch is het met Teeven eens dat bewoners het recht hebben zichzelf te verdedigen, en dat daar soms geweld bij wordt gebruikt. Maar bewoners moeten zich daarvoor ook verantwoorden. "Er is maar een autoriteit in het land die beslist of het geweld legitiem is geweest of niet, en dat is de rechter", laat hij weten. "Niet de staatssecretaris."

De PvdA'er vindt daarom dat niet de suggestie moet worden gewekt dat eigenrichting wordt toegestaan. Bestuurders moeten zich daarover 'heel erg zorgvuldig' uiten, stelt de oud-politieman. Verder noemt hij het een 'lijdensweg' voor de slachtoffers, die nadat bij hen is ingebroken zich ook nog moeten verantwoorden voor de rechter. Heel vervelend, maar dat hoort wel bij een rechtsstaat, aldus Marcouch.

Marcouch is niet van plan om Teeven nog ter verantwoording te roepen. De PvdA en VVD onderhandelen momenteel over de vorming van een kabinet.

De SP noemt de uitspraak van Teeven 'onbegrijpelijk'. De bewindsman pleit hiermee voor eigenrichting en er is sprake van een oproep tot geweld, stelt Kamerlid Nine Kooiman op Twitter. "Hiermee pleit hij voor enorme risico's. Ook voor slachtoffers."

Onder leiding van Teeven zijn politie en justitie gestopt met het direct oppakken van belaagden die een overvaller of inbreker ernstig verwonden of doden. Als achteraf uit onderzoek blijkt dat er buitensporig geweld is gebruikt, kunnen ze alsnog worden opgepakt.