[WK] Gilbert krijgt toch zijn zin met wereldtitel

Philippe Gilbert heeft met de wereldtitel in Valkenburg op een fantastische manier zijn seizoen gered. "Ik had aan het begin van het jaar drie doelen. De voorjaarsklassiekers, de Olympische Spelen en het WK. Het is geweldig dat ik er daar een van heb kunnen winnen", glunderde de Belg in zijn regenboogtrui. "Als je jezelf hoge doelen stelt, is het extra moeilijk deze te verwezenlijken."

Waar Gilbert vorig jaar haast overal won waar hij wilde winnen, was het dit jaar lange tijd kommer en kwel. Pas in de Ronde van Spanje boekte hij vorige maand zijn eerste twee overwinningen. "Maar op de Olympische Spelen voelde ik al dat de goede vorm begon te komen. De Vuelta was daarna een echte test. Met mijn overwinningen in Spanje dwong ik het kopmanschap af voor dit WK."

Gilbert is blij dat zijn ploeg BMC, dat hem eind vorig jaar overnam van Omega Pharma, nooit is gaan twijfelen. "Er was enorm veel druk van buitenaf, maar de ploeg heeft me altijd het vertrouwen gegeven. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Bovendien zijn een paar mindere maanden na drie superjaren ook niet meer dan logisch."

Een wereldtitel streefde Gilbert al een hele poos na. De afgelopen vijf jaar eindigde hij telkens bij de beste twintig. Twee jaar geleden kon de Waal het als gedoodverfde favoriet op het WK in Australië niet bolwerken. "Nederlagen maken je uiteindelijk alleen maar sterker. Toen ik vandaag op de Cauberg reed, besefte ik me dat ik niet veel kansen meer zou krijgen."

Lars Boom werd op het WK in eigen land de beste Nederlander. Na een sterke finale eindigde de renner van Rabobank als vijfde. "Ik kon echt niet sneller op de Cauberg", bleef hij na afloop realistisch. "Maar al met al ben ik wel tevreden met mijn vijfde plaats. Ik heb genoten van al het publiek langs de kant van de weg. Bij het WK van 1998 stond ik hier zelf nog als supporter."


Gilbert krijgt toch zijn zin met wereldtitel (Foto: Novum)