Spaceshuttle Endeavour geland in Californië

De spaceshuttle Endeavour is donderdag aangekomen in Californië. Op de rug van een Boeing 747 landde het ruimteveer op een luchtmachtbasis bij Los Angeles.

De Endeavour was eerder op de dag vertrokken uit Houston in Texas. De stad is de thuisbasis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Onderweg naar Californië vlogen vliegtuig en ruimteveer laag over de stad Tucson, als groet aan ex-politica Gabrielle Giffords. Zij komt uit de stad en werd er vorig jaar neergeschoten tijdens een politieke bijeenkomst. Giffords is getrouwd met astronaut Mark Kelly, die enkele maanden na de schietpartij bevelhebber was tijdens de laatste ruimtemissie van de Endeavour.

Vrijdag gaat de spaceshuttle voor de laatste keer de lucht in. Het toestel maakt een rondvlucht boven Californië en landt op de internationale luchthaven van Los Angeles.

Half oktober gaat de Endeavour van het vliegveld naar het California Science Center, een rit van bijna 20 kilometer door afgezette straten van Los Angeles. Het museum zal het ruimteveer vanaf 30 oktober tentoonstellen.

Spaceshuttle Endeavour geland in Californië
Spaceshuttle Endeavour geland in Californië (Foto: ANP)