Al-Shabab verlaat Kismayo

Strijders van de Somalische moslimextremistische beweging Al-Shabab zijn begonnen zich uit hun laatste bolwerk aan de kust terug te trekken. Een Afrikaanse troepenmacht rukt op en staat op het punt de havenstad Kismayo in te nemen.

Voor hun vertrek hebben de strijders de deuren van de gevangenis in Kismayo opengezet en degenen die zaten opgesloten laten ontsnappen, zei Muse Hassan, een inwoner van Kismayo.

Een woordvoerder van het Keniaanse leger zei dat de Al-Shabab-strijders wegtrokken naar Jilib, een plaats 130 kilometer ten noorden van Kismayo. Hij zei dat Keniaanse troepen, die deel uitmaken van de Afrikaanse legermacht, op dertig kilometer van Kismayo staan.

Al-Shabab deed de berichten over een aftocht uit Kismayo op Twitter af als leugens. Yusuf Hashi, een andere inwoner van Kismayo, zei dat overheidsgebouwen verlaten waren, maar dat er nog een paar strijders in militaire kleding op straat waren. "Het lijkt alsof de staat nu onder niemands controle staat. Wij hopen dat er niet gevochten zal worden en dat de overname vreedzaam verloopt."

Het is volgens Abdirashid Hashi van de International Crisis Group niet verwonderlijk dat de strijders van Al-Shabab een confrontatie met de tanks, oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen van het Keniaanse leger uit de weg gaan. De aanstaande inname van Kismayo is een belangrijke overwinning op de militanten, die tot augustus 2011 grote delen van de hoofdstad Mogadishu en het zuiden van Somalië in handen hadden. Maar Al-Shabab zal nog wel lange tijd een gevaar blijven.

Somalië koos vorige week een nieuwe president, die binnenkort een regering zal vormen. Twee dagen na zijn verkiezing overleefde president Hassan Sheikh Mohamud al een bomaanslag op zijn tijdelijke residentie. Somalië heeft sinds 1991 geen functionerende regering meer gehad.