'Videogames creëren wegpiraten'

Het goede nieuws: eindelijk een onderzoek naar videogames dat niet zegt dat jongeren gewelddadige barbaren worden door het spelen van spellen als GTA III of Manhunt. Het slechte nieuws: jongeren gaan wel slechter rijden door het spelen van zulke games.

En dat is nog gevaarlijker, zo stelt Jay G. Hull van Darthmouth College, want verkeersongelukken zijn op het moment de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Daarnaast kunnen videogames ook zorgen voor andere vormen van risicogedrag, zoals roken en alcohol drinken.

Uit het onderzoek bleek een duidelijke correlatie tussen risicobelonende videogames aan de ene kant, en sensatiezucht, risicovol gedrag en rebellie aan de andere kant. De sensatiezucht en het risicovolle gedrag werden op hun beurt weer overtuigend gelinkt aan risicovol gedrag op de weg, zoals door oranje rijden, geen voorrang geven en te hard rijden.

Hull ondervroeg voor zijn onderzoek zo'n 5000 Amerikaanse jongeren enkele malen, het eerst toen ze 14 waren, het laatst toen ze 18 waren. De resultaten werden gecorrigeerd op factoren als sociale achtergrond, familiale sfeer en geslacht.