'Gemeenten hanteren toch nog inkomensgrens bij Wmo'

Driekwart van de 415 Nederlandse gemeenten heeft nog steeds ten onrechte een inkomensgrens opgenomen in de verordening voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van Stichting De Ombudsman.

De Centrale Raad van Beroep (CRB) bepaalde begin dit jaar dat er geen inkomensgrenzen mogen worden gesteld aan Wmo-regelingen. Via de Wmo kunnen burgers een bijdrage krijgen voor hulpmiddelen zoals rolstoelen en trapliften en diensten zoals tafeltje-dekje en huishoudelijke hulp. Gemeentes mogen wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage vragen.

Na de uitspraak van de CRB ging staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ervan uit dat gemeenten allemaal snel aan de wet zouden gaan voldoen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft haar leden begin dit jaar laten weten dat ze het beleid moesten aanpassen.

Uit het onderzoek van De Ombudsman blijkt echter dat dit op papier nog niet is gebeurd. Sommige gemeenten hebben tegenover de stichting aangegeven tot 2013 te wachten met de aanpassing van de verordeningen, zodat de overheveling van enkele AWBZ-taken kunnen worden meegenomen.

Door de verkeerde bepalingen worden nu in veel gemeenten onterecht Wmo-aanvragen afgewezen, stelt de stichting. Burgers mogen daar bezwaar tegen aantekenen, maar volgens de stichting zijn die procedures 'buitengewoon belastend'. "Vaak volgt een tijdrovend traject van bezwaar en beroep", concludeert de organisatie uit tientallen aangemelde voorbeelden. "Dit brengt voor zowel de burger als voor de gemeente kosten met zich mee."

VNG heeft echter niet de indruk dat er veel problemen zijn met de Wmo. "Het staande beleid in veel gemeenten is al wel aangepast, is onze ervaring", zegt een woordvoerder. "Dat de verordeningen dan nog niet zijn aangepast, daar heeft de burger niet zo veel last van. Al moet het natuurlijk wel."

De Ombudsman roept gemeenten op hun verordeningen zo snel mogelijk aan te passen, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan. Ook wil de stichting een compensatieregeling voor gedupeerden die vanwege deze achterhaalde bepalingen zonder voorzieningen zijn komen te zitten.

Staatsecretaris Veldhuijzen van Zanten gaat de gemeenten er naar aanleiding van het onderzoek nogmaals op wijzen dat ze geen inkomensgrens mogen hanteren. "Doen gemeenten dat toch, dan zal de staatssecretaris overgaan tot vernietiging van de verordening van betreffende gemeenten en de wet aanscherpen", laat een woordvoerder weten.